Misschien heb je wel eens op een verpakking de naam stevia zien staan. Er staat dan, gezoet met stevia in plaats van suiker. Een goed voorbeeld hiervan is de cruesli in de smaak stevia-chocolade van supermarkt huismerken. Hier staat het zelfs groot op de voorkant van de verpakking. Dit klinkt gezond doordat suiker inmiddels een aardig slechte naam heeft gekregen. Maar is deze zoetstof gezonder dan suiker en wat is het precies? De volgende alinea’s beantwoorden je vragen hierover.
Stevia is een zoetstof
De zoetstof die uit de bladeren van de Stevia Rebaudiana plant gehaald wordt, wordt steviolglycoside genoemd. Deze stof is honderden keren zoeter dan de suiker zoals wij die in Nederland uit suikerbiet of suikerriet kennen. Als gezondere, natuurlijke zoetstof wordt deze stof inmiddels ook gebruikt ter vervanging van kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine. Hoewel de plant gebruiken in voedingsmiddelen niet is toegestaan, mag de uit de bladeren gewonnen zoetstof sinds 2011 in de EU wel gebruikt worden. Sindsdien bevat bijvoorbeeld Fuze tea deze zoetstof. Het gebruik ervan is buiten de EU al veel ouder. De uit Zuid-Amerika afkomstige plant wordt daar al meer dan 1000 jaar gebruikt. Met name in Brazilië en Paraguay wordt de plant gebruikt. De afgelopen decennia is de zoetstof steeds bekender geworden.
Hoe gebruik je stevia?
Je kunt deze suikervervanger kopen als vervanging van suiker voor in de koffie of in bijvoorbeeld toetjes. Het verschil is echter dat je stevia als zoetje, vloeistof of poeder koopt. Doordat het honderden keren zoeter is, zou een suikerklontje van deze suikervervanger direct je koffie ondrinkbaar zoet maken. Bovendien is dit al snel teveel om dagelijks binnen te krijgen. Volgens het Diabetes Fonds mag je maar 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Zij raden aan om zeker niet teveel binnen te krijgen, van wat voor suikers dan ook. Wanneer je nu suiker in je koffie neemt of in andere gerechten gebruikt, dan kun je dit vervangen voor stevia. Probeer het eerst zeer voorzichtig uit, want het zal al snel te zoet zijn. Kijk ook wat jou het beste bevalt voor welke gerechten. Suiker koop je vaak alleen als korreltjes, maar voor de vloeibare of de poedervorm van deze vervanger is een ander gebruik handiger.
Stevia als E-nummer
Op producten staat soms de naam steviolglycoside of staat het vermeld als E-nummer E960. Het kan dus zomaar zijn dat je deze stof al eens binnen gekregen hebt in eten of drinken zonder dat je het wist. Je vindt het vaak in light-producten of producten met label “gezondere keuze”. Hoewel dit vaak om producten zoals frisdrank gaat, die in wezen niet gezond zijn, is het al een goede stap dat er geen suiker meer in zit. Er zijn echter veel meer producten waar stevia in gebruikt wordt, maar waarbij je het niet verwacht. Denk aan soepen waarin tegen ieders verwachting voorheen vaak suiker in verwerkt werd, maar nu E960 aan toegevoegd wordt. Wanneer je de volgende keer dat je boodschappen gaat doen met het advies van Gezond eten, de etiketten leest, zul je zeker E960 tegenkomen.