Groente en fruit langer thuis bewaren

Je kent het vast wel: je hebt ‘s zaterdags op de markt groente en fruit gehaald en op maandag kom je erachter dat een aantal er al minder lekker uitzien. Je vraagt je af waarom dat zo is, aangezien je het net vers gehaald hebt. Waarschijnlijk bewaar je ze niet op de juiste plek, want sommige groente moeten in de koelkast bewaard worden en andere juist weer niet. Om verspilling tegen te gaan, is het verstandig om te weten hoe je groente en fruit thuis langer kunt bewaren. Check onderstaande blog voor alle tips en info!

Fruit

Je hebt misschien de neiging om al het fruit in de koelkast te leggen, zodat ze langer vers blijven. Dit verschilt erg per soort. Zo kun je aardbeien het beste in de koelkast bewaren en bananen juist niet. Net zoals andere exotische fruitsoorten en citroen en citrusvruchten. Bewaar onderstaande fruitsoorten juist wel in de koelkast: 

  • Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen. Deze kun je dan tot wel drie dagen langer bewaren. Ook kun je zacht fruit gemakkelijk in de vriezer bewaren tot een jaar na dato. Hierdoor blijven de vitamines ook goed intact. 
  • Druiven. Dit fruitsoort groeit ook in koelere gebieden, waardoor ze prima tegen kou kunnen. Leg ze wel even op een bordje!
  • Appels. Als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze tot wel drie weken langer goed. Zo hoef je ze dus ook niet gelijk weg te gooien als ze een beetje beginnen te rotten.  

Groente

Ook bepaalde groentesoorten kun je het beste in de koelkast bewaren. Echter, houd onder andere deze veel gebruikte groenten er vooral buiten: komkommer, tomaat, paprika en ui. Er ontstaat juist een averechts effect als je ze in de koelkast legt. Doordat het schilletje beschadigd wordt door de kou, valt de smaak weg en bederven ze ook sneller. Desondanks kun je genoeg andere groente wel in de koelkast bewaren:

  • Bladgroenten, zoals andijvie, sla en bleekselderij. Deze groeien ook in de de wat koudere gebieden: ze kunnen dus prima tegen wat kou! 
  • Koolsoorten, zoals bloemkool, broccoli en spruiten. Overigens kun je gesloten koolsoorten, denk aan spitskool, ook buiten de koelkast bewaren. Deze blijven dan ook redelijk lang goed.
  • Sperziebonen en champignons. Bij deze twee is het wel belangrijk om bij te houden hoe lang ze al in de koelkast liggen: sperziebonen kunnen namelijk na te veel kou zwarte vlekjes vertonen en champignons worden op een gegeven moment slap en zacht. Hierdoor smaken ze minder lekker. 

Bovendien is het belangrijk om gesneden en geschraapte groente en fruit altijd afgedekt in de koelkast te bewaren. Consumeer ze altijd het liefst zo snel mogelijk en check hoe je ze het beste kunt bereiden. Zo voorkom je dat je onnodig vitamines verliest, bijvoorbeeld door te heet of te lang koken. Om alsnog genoeg vitamines binnen te krijgen, kun je bijvoorbeeld vitamine B12 supplementen innemen. Deze zijn te verkrijgen bij een drogist of online. Kijk eens op de website van CureSupport voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *