Cafe du Jour onderzocht: Maakt koffie je meer wakker?

In Nederland drinken we gemiddeld per persoon zo’n 150 liter koffie, het meest gedronken drankje van Nederland, per jaar. Dat is ongeveer zo’n 2 kopjes koffie per dag. De meeste koffie drinken we in de ochtend, maar ook in de avond wordt er nog steeds veel koffie gedronken. Van Segafredo Koffie tot koffiebonen van Lavazza; De meeste mensen drinken koffie toch wel het vaakst om ‘s ochtends iets meer wakker en actief te worden. Anderen drinken het gewoon omdat ze het lekker vinden. Maar maakt koffie je nu ook echt meer wakker? Dat is de vraag die veel mensen zich nog steeds afvragen. 

Uit onderzoek is gebleken dat koffie inderdaad kan helpen om wakker te blijven. Koffie bevat cafeïne, een stof die ervoor zorgt dat je alerter wordt. Al is het niet van blijvende duur. Daarnaast zorgt cafeïne ervoor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat, waardoor je je energieker voelt. Het helpt je hiernaast om beter te presteren, zowel op je werk als op school. Hierom is het dus zeker de moeite waard om een kopje koffie te drinken in de ochtend en is het een goed drankje om de dag mee op te starten. En een goede bijkomstigheid; Koffie is ook gewoon nog eens heel erg lekker! 

Maar is koffie nu ook echt gezond?

Hoewel koffie dus wel degelijk kan helpen om wakker te blijven, is het niet gezond om teveel koffie te drinken. Een te grote hoeveelheid cafeïne kan namelijk leiden tot slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen, wat juist het averechtse effect geeft. Heb je last van gezondheidsproblemen? Dan is het altijd belangrijk om in overleg met een arts te bepalen hoeveel koffie je precies mag drinken per dag. 

Kortom: Koffie kan wel degelijk helpen om wakker te blijven, maar het is belangrijk om er niet teveel van drinken. Too much of anything is never good!

Bron: Cafe du Jour

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *